Portalo www.sveikataipalankus.lt įkūrėja, maisto technologė, dviejų vaikų mama Raminta Bogušienė pataria, kokius užkandžius geriausia duoti vaikams ir rinktis patiems. Svarbu, kad užkandžiai būtų ne pakeičiant pagrindinius valgymus, o 2-3 kartus per dieną.
Rekomenduojama, kad užkandžiai būtų subalansuoti, kad kiekvieno valgymo metu gautume baltymų, riebalų, angliavandenių ir mikro medžiagų (vitaminų, mineralinių ir skaidulinių medžiagų). Suruoškite linksmą, patrauklią, spalvotą, traškių ir skanių malonumų turtingą užkandžių padėklą, kuris puikiai tinka ir kasdienai, ir šventei:
1. Daržovės su baltymų turtingais produktais.
Tiesiog ant padėklo sudėkite šviežias daržoves: šiaudeliais supjaustytus agurkus, mažas morkytes arba šiaudeliais pjaustytas dideles morkas, traškių salotų lapus, mažus pomidoriukus, pailgąsias paprikas (ypač raudonas), žalius žirnelius (jei šaldyti, atšildykite pakišę po šaltu vandeniu). Tiekite daržoves kartu su sėklomis (kepintos moliūgo ar saulėgrąžų sėklos), riešutais, sūriu, ankštiniais, virta mėsyte ar virtu kiaušiniu.
2. Daržovių ir sūrio vėrinukai.
Itališkai skanus užkandis – morazelos, pomidoriukų ir baziliko vėrinukai. Tokius vėrinukus galima leisti ir patiems vaikams (ar svečiams) suverti padedant ant padėkliuko pagaliukus ir ingredientus atskiruose indeliuose. Tinka gabaliukais pajustytas kietasis sūris, mozarela, fermentinis sūris, gali būti ir sūrio lazdelės.
3. Vaisių salotos ar vėrinukai.
Padarykite iš mėgstamų vaisių ar uogų vėrinukus (šilauogės, avietės, braškės, vynuogės, bananai). Gali būti šalia padėta ir riešutų arba riešutu sviesto. Galima tiesiog supjausyti vaikų mėgstamus vaisius, pagardinti riešutais, klevų sirupu ir natūraliu graikišku jogurtu.
4. Garuose ruoštos daržovės.
Brokolis, kalafiorai, ankštinės pupelės, išvirtos garuose, apšlakstomos ypač tyru alyvuogių aliejumi ir apibarstomos druska. Daržoves galima tiekti, pavyzdžiui, su virtais putpelių kiaušiniais.
5. Konservuoti produktai.
Skanus ir sveikas pasirinkimas – juodosios ir žaliosios alyvuogės, konservuotos baltosios ir raudonosios pupelės. Tik nepamirškime jų perplauti po šaltu vandeniu. Tiekite su šviežiomis daržovėmis.
6. Sveikuoliški viso grūdo sumuštiniai.
Tepkite su viso grūdo, ekologiška duona ar tortilija, gardinkite sviestu, varškės užtepu, salotomis, mėgstamomis daržovėmis, virta mėsyte ar sūriu.
7. Riešutų sviestas su priedais.
Tiekite su vaisiais, bananais, trapučiais: skanu ir maistinga.
8. Džiovinti vaisiai ir riešutai.
Šviežios datulės, natūraliai džiovinti abrikosai, figos su kepintais lazdyno riešutais, mirkytais migdolo, anakardžių ar bertoletijų riešutais. Tik nepamirškite džiovintų vaisių ir riešutų nuplauti, o riešutus jaunesniems nei 3 metų vaikams ir susmulkinti.
9. Jogurto, varškės ir vaisių desertai.
Natūralus jogurtas ar varškė su vaisių ar uogų tyre, pavyzdžiui, avietės, bananai. Galima nusipirkti ir mažiau cukraus (iki 10 g/100 g ) turinčių jogurtų, varškyčių.
10. Vaisių tyrelės, kokteiliai.
Maišykite daržoves, vaisius, uogas, taip pat vaikų ne itin mėgstamas daržoves (avokadą, saliero stiebą): jos pasislepia po vaisių ir uogų saldumu.
RECEPTAS
Kokteilis su agurku
Atgaivins karštą dieną!
Jums reikės:
250 g šaldytų uogų,
1 vnt. ilgavaisio agurko,
1 valg. š. agavų sirupo (arba medaus),
2 vnt. bananų,
400 ml (2 st.) vandens.
- Visus ingredientus sudėkite į trintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės.
- Skanaus!
Parsisiųskite idėjų paruoštuką čia. Užkandžiai – idėjos Jums!