Mažiau druskos (iki 1 g /100 g); daug žuvies; tausojantis; daug baltymų; daug daržovių; be glitimo.
Šamui reikės:
3 kg šviežio europinio šamo;
175 g lydyto sūrelio Mildutė (50 proc.);
4 vnt. ekologiškų morkų;
2 vnt. ekologiško svogūno;
1 vnt. ekologiško česnako;
1 vnt. ekologiškos citrinos;
0,5 vnt. saliero gumbo;
100 g ekologiško sviesto;
3 a.š. dižono garstyčių;
2 a.š. garstyčių;
2 kub. ekologiško daržovių sultinio;
verdančio vandens| sultinio tirpinimui;
šiek tiek žuvies prieskonių;
žiupsnelio druskos, juodųjų pipirų.
Gaminimo eiga
- Šamą išdarinėjame, galvą pašaliname, pasiruošiame kepimo skardą.
- Visoje žuvyje darome įpjovas, ir ten sudedame supjaustytą griežinėliais citriną.
- Saliero gumbą pjaustome griežinėliais, morkas pjaustome stambiais gabalėliais ir dedame į skardą šalia žuvies.
- Smulkiai supjaustome svogūną ir sutraiškome nuluptą česnaką, dedame viską į šamo vidų. Šiek tiek galime pasilikti ir uždėti ant šalia esančių daržovių.
- Sultinio kubelius išmirkome verdančiame vandenyje ir atidedame į šalį.
- Druską, pipirus, žuvies prieskonius beriame ant šamo viršaus ir prieskoniuojame patį vidų. Palaikome taip pasimarinuoti valandą arba dvi.
- Garstyčias, dižono garstyčias, lydytą sūrelį sumaišome su trupučiu ištirpusiu sultiniu ir viską išmaišome.
- Paruoštą vieną mišinio dalį dedame į šamo vidų, o kitą dalį ant viršaus.
- Kambario temperatūros sviestą pjaustome gabalėliais ir dedame ant žuvies bei ant šalia esančių daržovių.
- Apšlakstome paruoštu ištirpusiu sultiniu ir troškiname žuvį uždengus folija, apie 30-40 min 180 laipsnių orkaitėje, kol temperatūra pačiame šamo viduje pasieks 75 laipsnių temperatūrą. Jei kepame be folijos, tai sultiniu galima šlakstyti nuolat bekepant.