Candida grybelio sukeliama kandidozė vargina daugelį, o jos atsikratyti visam laikui nėra paprasta. Dietistė, sveikataipalankus.lt įkūrėja Raminta Bogušienė pasidalijo savo žiniomis ir patarimais, ką valgyti ir kokio maisto vengti, norint išnaikinti Candida grybelį ir atstatyti organizmo mikroflorą.
Kas yra kandidozė?
Candida grybelis natūraliai gyvena žmogaus organizme: daugiausiai žarnyne, burnoje, lyties organuose. Paprastai jis žmogaus sveikatai jokio pavojaus nekelia. Pagrindinė grybelio funkcija yra naikinti pūvantį maistą, mus jie saugo nuo ligų, nes neutralizuoja pavojingas bakterijas o kai kuriais atvejais ir virusus. Tačiau sutrikus natūraliai organizmo mikroflorai grybelis gali pradėti nekontroliuojamai augti, plėstis, kolonizuoti žarnyną – prasideda infekcija, vadinama kandidoze.
Kaip atsiranda kandidozė
Kandidozės atsiradimas dažniausiai susijęs su virškinimo trakto sutrikimais, kai nesuvirškinto maisto perteklius iš skrandžio patenka į plonąjį žarnyną ir ten užsilieka. Virškinimo sistema gali sutrikti dėl daugelio priežasčių:
Imuninės sistemos silpnėjimas: „Viena dažniausiai pasitaikančių priežasčių – antibiotikų vartojimas. Po antibiotikų kurso dažnam sutrinka natūrali mikroflora, nes vaistai kartu su kenksmingomis bakterijos išnaikina ir gerąsias”, – pasakoja dietistė. Anot jos, kandidozė kankina ir autoimuninėmis ligomis sergančius žmones, kurių imunitetas dirba “dviem etatais”.
Hormoniniai pokyčiai: „Candida grybelis išveši ir nėštumo metu, taip pat kandidozės epizodų pasitaiko ir dėl kontraceptinių tablečių vartojimo ar taikant hormoninę terapiją”, – teigia R. Bogušienė.
Asmeninė higiena: Gal ir skamba iš pirmo žvilgsnio keistai, tačiau kandidozę gali sukelti per didelė švara – itin didelis įvairių higienos priemonių naudojimas.
Mitybos įpročiai: „Tačiau mityba viena iš pagrindinių virškinimo sistemos sutrikimų sukelėjų, ko pasekoje išveši kandida. Turiu omenyje cukrų, baltus miltus ir kitus rafinuotus ir stipriai perdirbtus produktus. Daugelis valgo per daug, dažnai persivalgo, nėra valgymo režimo, valgoma prieš miegą, negeriama pakankamai vandens”, – pasakoja specialistė.
Kandidozės simptomai
Kandidozės simptomai gali būti labai įvairūs ir apimti daugelį organizmo sričių. „Pavyzdžiui, blogas burnos ar kūno kvapas, nosies užgulimas, astma, šienligė, virškinimo sutrikimai, odos problemos, alerginės reakcijos ar net artritas ir nervinės sistemos sutrikimai gali būti siejami su Candida grybelio išvešėjimu. Tačiau liga ne visada diagnozuojama, nes šalia dažnai būna kitų susirgimų”, – pasakoja mitybos specialistė. „Pirmi simptomai dažnai primena daugelį kitų ligų: nosies užgulimas, niežėjimas, burnos ir gerklės sausumas, ausies niežėjimas ar skausmas, ašarojimas, akių perštėjimas, astmos ar obstrukcinio bronchito požymiai. Su Candida siejami ir įvairūs bėrimai, alergijos, egzemos, virškinimo sutrikimai, lytinių organų perštėjimas/niežėjimas, šlapinimo sutrikimai, net PMS simptomų paūmėjimas, o vyrams prostatitas.” Anot specialistės, dažniausiai dėl nusilpusios imuninės sistemos liga linkusi išplisti ir sukelti sisteminius organizmo negalavimus: nuovargį, mieguistumą, koncentracijos pablogėjimą, galvos svaigimą, nuotaikų svyravimą. „Kaip pasekmė jau gali rastis blogas burnos kvapas, kosulys, sąnarių tinimas, raumenų skausmai, šaltos rankos ir pėdos. Tai išties rimta liga, nes grybelis per kraują gali nukeliauti ir išplisti širdies, smegenų, plaučių ar inkstų zonose”, – įspėja R. Bogušienė.
Pasak jos, liga linkusi atsinaujinti, vaistai padeda trumpam, todėl būtina laikytis mitybos režimo, vartoti probiotikus ir prebiotikus bei gerti pakankamai vandens (ne mažiau 30 ml vienam kūno svorio kg).
Dažniausiai pasitaikančos kandidozės formos ir jų simptomai
Burnos kandidozė (oralinė kandidozė arba pienligė): Liežuvis, skruostų vidinė pusė pasidengia baltomis lyg varškė apnašomis, kurios plinta į gerklę. Jaučiamas skausmas valgant ir diskomfortas ryjant. Burnoje ir gerklėje reiškiasi uždegimo požymiai: paraudimas, sausumas, skonio pokyčiai.
Virškinimo trakto kandidozė: žarnyno sutrikimai, kai virškinimo trakte suveši candida grybelis. Gali būti supainiota su daugeliu kitų virškinimo sistemos ligų. Reiškiasi sutrikusiu virškinimu, pilvo pūtimu, bendru silpnumu, odos bėrimais.
Nosies kandidozė: rečiau pasitaikantis susirgimas, būdingas žmonėms su imuninės sistemos sutrikimais. Candida perauga nosies ertmėse ar paranaliniuose sinusuose. Žmogui užgula nosį, gausu išskyrų, nosies ertmė parausta, gali būti sunku kvėpuoti, sutrinka uoslė.
Genitalijų kandidozė: tiek moterims, tiek vyrams pasireiškia niežėjimu, deginimo pojūčiu lytiniuose organuose, kurie parausta, patinsta, gali būti skausmingas šlapinimasis, atsiranda baltos grūdėtos išskyros.
Odos kandidozė: atsiranda raudonos, niežtinčios, skausmingos dėmės, ypač tokiose kūno vietose, kur šilta ir drėgna – pažastyse, kirkšnyse, tarpupirščiuose. Candida grybelio pažeista oda skilinėja, pleiskanoja, atsiranda įtrūkimai ir opos.
Invazinė kandidozė: tai rečiau pasitaikanti būklė, kai infekcija išplinta į kraują ir vidaus organus. „Simptomai būna patys įvairiausi: gali reikštis karščiavimu, drebuliu, bendru silpnumu, sutrinka tam tikrų organų funkcijos. Bet tikslią diagnozę gali nustatyti tik gydytojas, kuris ir paskirs gydymą”, – teigia R. Bogušienė.
Kokia mityba skatina kandidozę?
„Geriausias grybelio draugai – persivalgymas, skubotas maisto kimšimas jo normaliai nesukramtant, vėlyva vakarienė, dažnas užkandžiavimas”, – tvirtina dietistė. Būtent šie neigiami įpročiai, anot jos, yra pagrindiniai virškinimo priešai, kurie veda prie įvairiausių virškinimo trakto sutrikimų, leidžiančių išvešėti grybeliui.
Anot dietistės, labiausiai grybelį Candida pamaitina ir skatina jo augimą cukrus ir miltiniai (ypač mieliniai) gaminiai. „Saldainiai, šokoladas, bandelės, ledai – visi šie gaminiai skatina grybo augimą. Be to, cukrus ir rafinuoti angliavandeniai sutrikdo natūralią žarnyno mikroflorą – sumažina gerųjų bakterijų skaičių ir leidžia išplisti blogosioms bakterijoms ir grybeliams“, – pasakoja R. Bogušienė. Jos teigimu, cukrus bei rafinuoti angliavandeniai silpnina ir imuninę sistemą, gali paskatinti uždegiminius procesus organizme.
Prie Candida išplitimui palankių produktų priskiriami ir saldūs pieno produktai: saldus jogurtas, saldūs varškės sūreliai, pieno kokteiliai, saldūs varškės kepiniai. „Tai lyg sprogstamasis užtaisas – cukraus ir laktozės derinys, puikiai leidžia išvešėti patogenams, sutrikdo natūralią žarnyno mikrobiomą, susilpnina imunitetą“, – pasakoja dietistė. Ji atkreipia dėmesį, jog panašų efektą gali sukelti ir besaikis vaisių vartojimas: nors vaisių cukrus ir natūralus, jo perteklius taip pat maitina grybelius. „Tas pats ir su krakmolingomis daržovėmis, pavyzdžiui, lietuvių mėgstamomis bulvėmis ir jų gaminiais, ypatingai tokiais, kaip bulvytės fri, kugelis ar bulvių košė“, – įspėja specialistė.
Ji tvirtina, jog ypatingai reiktų vengti perdirbtų maisto produktų, kurie silpnina organizmo natūralų imunitetą ir sukelia uždegimus: tai rūkyti, vytinti gaminiai, gruzdintas, skrudintas maistas, saldūs gėrimai, saldi kava, taip pat mieliniai kepiniai. „Jau nekalbu apie alkoholį. Savaime aišku, kad jis ir skatina uždegiminius procesus, ir išbalansuoja patį organizmą, mažina jo gebėjimą kovoti su infekcijomis, netgi gali pakeisti skrandžio rūgštingumą“, – teigia dietistė. „Apibendrinant, kandidozės priešas – subalansuota ir pilnavertė mityba. Būtina sekti, kada, ką ir kaip valgome“.
Koks maistas padeda kovoti su kandidoze?
Pasak dietistės pirmiausia būtina išmokti valgyti reguliariai ir saikingai, neprisivalgant vakare prieš miegą, nes mūsų virškinimo sistema geriausiai veikia iki 15 val. dienos, o vakarienė turi būti lengvesnė nei pusryčiai. „Jei nepersivalgome ir maistą gerai sukramtome, maistas lengvai suvirškinamas, jei ne – vyksta puvimas”.
„Svarbiausia, kad maistas būtų turtingas skaidulomis: daržovės, sėklos, riešutai ir įvairios viso grūdo kruopos padeda palaikyti žarnyno sveikatą ir skatina gerųjų bakterijų augimą. Taip pat būtina įtraukti į mitybą produktų, kurie turi antimikrobinių savybių – česnakų, svogūnų, taip pat cinamono, ciberžolės, kurie ir puikūs antioksidantai”, – pasakoja specialistė. Pasak jos, panašių savybių turi ir kokosų aliejus, kuriame gausu antimikrobinėmis ir antigrybelinėmis savybėmis pasižyminčios kaprilinės rūgšties: „Žinoma, kokosų aliejumi nereiktų piktnaudžiauti, nes tai gausiai sočiųjų riebalų turintis aliejus, beje, jį galima naudoti ir išoriškai – tepti kūną”.
Dietistė primena, jog mityba bus pilnavertė, jei valgysite kokybiškus baltymus – mėsą, žuvį, kiaušinius, jūros gėrybes, ankštinius. „Sveiką žarnyno mikroflorą gali padėti atkurti ir rauginti, fermentuoti produktai, natūralūs probiotikai: nesaldintas jogurtas, kefyras, kimči ir kitos fermentuotos daržovės. Svarbiausia, kad jose nebūtų per daug druskos ir kitų priedų”.
„Reikia nusiteikti, jog norint įveikti grybelį, dietos teks laikytis ilgai – ne vieną mėnesį. Vengiant pridėtinio cukraus, bandelių, saldžių pieno produktų, alkoholio, stipriai perdirbto maisto. Svarbu rytą pradėti, pavyzdžiui, viso grūdo koše, praturtinta sėklomis (linų, moliūgų) ar riešutais. Pirmuose Candida šalinimo etapuose ribokite vaisių ir krakmolingų daržovių. Vėliau jau galima košę pagardinti bananu ar net agavų sirupu”, – teigia R. Bogušienė. Anot jos, mitybą būtina praturtinti prebiotikais ir probiotikais, gerti daug vandens, ramunėlių ir kitų žolelių arbatų. „Pietums ir vakarienei rinkitės sveikus baltymus – mėsą, žuvį, kiaušinius, ankštinius ir žinoma daržoves. Tik po ilgo laiko galima rinktis pereinamąjį variantą: įtraukti daugiau vaisių, krakmolingų daržovių. Jei po kurio laiko jau galėtumėte vartoti raugintus ir nesaldintus pieno produktus, tai bet kokį pridėtinį cukrų, alkoholį, stipriai perdirbtus produktus bei sveikatai nepalankius padažus reiktų pamiršti”, – nurodymus gydančiai dietai akcentuoja dietistė.
„Kad viskas neatrodytų per daug bauginančiai ir sudėtingai, pasakysiu paprastai: būtina rūpintis savo virškinimo sistema ir žarnyno mikroflora. Nepamirškime, kad gerąsias bakterijas naikina ir stresas, todėl reikia atkreipti dėmesį ir keisti mitybą vos pasirodžius pirmiesiems simptomams”, – teigia R. Bogušienė. Svarbiausia, anot jos, gera žarnyno mikroflora, kuri padeda išvengti daugybės ligų: sumažina laktozės netoleravimą, blogojo cholesterolio kiekį, palaiko reikiamą fermentų kiekį, detoksikuoja ir apsaugo žarnyną, taip palaikydama imunitetą ir slopindama patogeninių mikroorganizmų dauginimąsi.