Kad ir koks būtų sveikas maistas, jei organizmas neįsisavina maistinių medžiagų – naudos nebus. Virškinimo sistema dirba didžiulį darbą, versdama maiste esančias medžiagas į lengvai absorbuojamas, kad organizmas galėtų jas įsisavinti. Tačiau dažną pacientą kankina virškinimo sutrikimai arba jiems jau diagnozuojamos virškinimo sistemos ligos, ką tada daryti? Į visus aktualius pacientų klausimus apie gastroezofaginį refliuksą, dažniau vadinamą tesiog GERL, atsako dietistė, sveikataipalankus.lt įkūrėja Raminta Bogušienė.
Kas yra GERL?
Skrandžio turinio patekimas į stemplę (gastroezofaginis refliuksas) yra normalus fiziologinis procesas. Dažniausiai tai nesukelia nemalonių simptomų, stemplės pažeidimų ar kitų komplikacijų. Gastroezofaginio refliukso liga (GERL) diagnozuojama, kai nustatomi stemplės pažeidimai arba GERL būdingi simptomai.
Rėmuo ir/ ar atpylimai rūgščiu turiniu, pasikartojantys bent du kartus per savaitę, jau apibrėžiami kaip GERL, nesvarbu, ar yra mikroskopinių stemplės pakitimų ar jų nėra.
JAV mokslininkų duomenimis, GERL simptomus bent kartą per mėnesį yra jautę 44 proc. šalies gyventojų, kartą per savaitę –14 proc., kasdien – 7 procentai. Lietuvoje apie 30 proc. pacientų skundžiasi rėmeniu, kuris kartojasi bent du kartus per savaitę.
GERL priežastys ir rizikos veiksniai
Tai yra liga, kurios priežastys labai įvairios, todėl dažnai ne iškart galime pasakyti, kas ją sukėlė. Gan dažnai būna labai aiški fiziologinė priežastis – tarpinė išvarža, kai skrandis išlenda per diafragmą, neleisdamas diafragmos raumenims uždaryti apatinio stemplės galo. Stemplė lieka atvira ir skrandžio rūgštis gali patekti į ją. Anot R. Bogušienės, nemalonūs refliukso simptomai dažnai kamuoja ir nutukusius, antsvorio turinčius žmones, nes didelis riebalinio audinio kiekis spaudžia skrandį ir taip palengvina rūgštaus turinio patekimą į stemplę. Su panašiu spaudimu į skrandį susiduria ir besilaukiančios moterys, taip pat jas veikia hormoniniai pakitimai, kurie padidina stemplės sfinkterio atsipalaidavimą.
GERL simptomus sukelia ne vien tik padidėjęs skrandžio rūgštingumas, kartais tokie pat simptomai randasi dėl sumažėjusio rūgštingumo. „Labai svarbu, ką žmogus valgo, kada ir kiek. Įrodyta, kad kuo labiau skrandis yra išsiplėtęs ir pilnas maisto likučių, tuo yra didesnė rūgštaus turinio patekimo atgal į stemplę tikimybė. Valgant riebų maistą ir vartojant alkoholį, refliuksas kartojasi itin dažnai”, – pastebi dietistė.
GERL atsiradimą skatina ir tam tikrų maisto produktų vartojimas: kavos, stiprios arbatos, šokolado, kakavos, mėtų, taip pat aštrių patiekalų. Rėmenį sukelia ir nereguliarus valgymas, užkandžiavimas ir vėlyvas valgymas, kai kurių vaistų vartojimas. Nuo rėmens itin kenčia ir rūkaliai: tabakas sutrikdo stemplės sfinkterio veiklą, sulėtina maisto pasišalinimą iš skrandžio ir padidina rūgšties gamybą.
Specialistės teigimu, maistas virškinamajame trakte užsistovi dėl daugybės priežasčių, bet pagrindinė šių laikų rykštė – stresas: įrodyta, kad virškiname kur kas lengviau, kai nestresuojame ir valgome neskubėdami, atsipalaidavę. „Refliuksas išsivysto ir dėl amžiaus, nes nuo 50-ies metų sumažėja skrandžio rūgštingumas. Be to, jį sukelia ir H. pylory bakterija, ar kitos virškinimo trakto infekcijos“, – teigia dietistė. Iš praktikos specialistė pastebėjo, kad daug kas kenčia nuo refliukso miego metu, todėl patariama 10-15 cm pakelti lovos galvūgalį ir neiti miegoti iškart pavalgius.
Kokie simptomai?
Net 75 proc. pacientų, kuriems diagnozuota GERL, skundžiasi rėmeniu. Tai deginantis jausmas ar skausmas už krūtinkaulio, kylantis kaklo srities link. Atsiranda pavalgius, atsigulus ir pasilenkus į priekį. Bet, anot specialistės, yra daugybė simptomų, kurie net neturi nieko bendro su rėmeniu, pavyzdžiui, diskomfortas krūtinės srityje, kuris dažnai supainiojamas su kardiologinėmis problemomis.
Jei žmogus skundžiasi pasunkėjusiu maisto rijimu, skausmu epigastriume valgant, kuris po kelių valandų po valgio sumažėja, arba pilvo skausmais pavalgius riebesnio maisto, išgėrus pieno, tai žinoma, kad galima įtarti GERL. Su šia liga susijęs ir pilvo pūtimas, tuštinimosi problemos – tiek viduriavimai, tiek vidurių užkietėjimai.
Kur kas sunkiau, nustatyti GERL, kai žmogų vargina rytinė sloga, užsitęsęs kosulys ar dusulys, prikimęs balsas ar net pykinimas. Refliukso liga sukelia ir tokius negalavimus, kaip dantų kariesas, emalio problemos, kartais jis pasireiškia net galvos skausmu.
Mitybos režimo pokyčiai. Ko teks atsisakyti?
Specialistė pabrėžia, jog svarbiausia valgyti reguliariai, penkis kartus per dieną (3 pagrindiniai valgymai ir 2 užkandžiai). Tarp valgymų negali būti ilgesnių nei 3-3,5 valandų tarpų. Taip pat labai svarbu nedidelės porcijos – iki 300-400 ml maisto. Ir draudžiama vėlyva vakarienė – vėliausiai valgome 19-20 valandą. Valgome kiek įmanoma lėčiau, po valgio bent pusvalandį išlaikome vertikalią poziciją.
Svarbu reguliuoti kūno svorį – jam mažėjant mažėja ir pilvo slėgis. Vengti aštraus maisto, prieskonių, svogūnų, česnakų, cinamono, mėtos. Tarp draudžiamų produktų dažnai minimi ir ridikai, ropės, pomidorai ir jų padažai, citrusiniai vaisiai, šokoladas. Būtina vengti riebaus, sūdyto, kepto ar rūkyto maisto, marinuotų ar raugintų produktų, mielinių kepinių. Žinoma, ir perdirbto, vadinamojo greitojo maisto. Išimtis – omega-3 riebalų rūgštys iš žuvies ar žuvų taukų, kurie veikia priešuždegimiškai.
Žmonės kartais net nesusimąsto, kad piktnaudžiauja kava, alkoholiu ar tiesiog mėgsta gazuotus gėrimus ar mėtinę kramtomąją gumą, o visi šie produktai provokuoja GERL. Dietistės teigimu, kai pasiteirauji žmogaus, ar jis nemėgsta riebaus maisto, dažnas pamiršta paminėti riebius pieno produktus, kurie taip pat sunkina virškinimą ir sukelia nemalonius simptomus.
Ką ir kaip valgyti sergant GERL?
„Sergantiems šia liga akcentuoju, kad kuo daugiau maisto gamintų namuose, jį virtų, troškintų. Valgytų daugiau baltymų, kuriuose mažai cholesterolio – lašišos, upėtakio, liesos paukštienos, pupelių, lęšių, migdolų ir skaidulomis turtingo maisto. Žalių daržovių, tokių, kaip brokoliai, špinatai, kopūstai, šparagai, Briuselio kopūstai”, – vartoti stebint jų kiekį ir savo organizmą, pažymi specialistė. Rekomenduojama neriebi sriuba – sultinys su liesa mėsa ir daržovėmis. Apskritai jeigu renkatės pieno produktus, rinkites juos neriebius. Daržovės tinka šviežios, šaldytos, bet ne skrudintos ir be riebių padažų. Bulves geriau rinktis virtas, troškintas, bet ne skrudintas ar su padažais.
Sergant GERL, anot specialistės, galima valgyti daugumą vaisių, išskyrus citrusinius ir ananasus. Jei mėgstate saldumynus, tai teks atsisakyti šokolado, saldainių, saldumynų su riebiais įdarais, užpilais, mėtomis.
Specialistė akcentuoja, jog labai svarbu palaikyti mikrobiotos balansą, renkantis fermentuotą maistą, su skaidulomis (pavyzdžiui, artišokai, obuoliai). Skaidulos veikia kaip prebiotikai. Taip pat svarbu probiotikais praturtinta mityba, pavyzdžiui, raugintomis daržovėmis.
Patiekalus galima gardinti druska, pipirais, šalaviju, raudonėliu ir kitomis žolelėmis. Vengti per daug cukraus (ne daugiau 5g/100g). Vengti greitųjų angliavandenių. Daug kam GERL simptomus provokuoja ir šaltas vanduo su ledukais.
Kiekvienas organizmas individualus, todėl svarbu stebėti save, žymėtis, ką valgote ir palaipsniui iš mitybos išbraukti rėmenį sukeliančius produktus. Dar labai svarbu dienos režimas. Sergant GERL nereikia nešioti aptemptų rūbų, miegoti pakėlus lovos galvūgalį (pakeliant visą lovos rėmą). Dažnai patariama ir pavartoti gerųjų žarnyno bakterijų, skaidulų preparatų ar augalinio papildo Mastika (Pistacia Lentiscus medžio sakai).
Kenti nuo įvairių virškinimo sutrikimų? Išbandyk mitybos planą „GERAS VIRŠKINIMAS“ !
Gyvenimas su virškinimo sutrikimais gali būti didžiulis iššūkis – nuolatiniai skausmingi pojūčiai, diskomfortas, pilvo pūtimas ar vidurių užkietėjimas gali turėti įtakos tavo gyvenimo kokybei. Mitybos planas padės įveikti šiuos iššūkius ir pagerins tavo sveikatą!
Subalansuotas ir pritaikytas kenčiantiems nuo GERL, padidėjusio rūgštingumo, vidurių užkietėjimo, pilvo pūtimo ir dirgliosios žarnos sindromo (DŽS) mitybos planas „GERAS VIRŠKINIMAS“ – taps tavo palydovu link geresnės gyvenimo kokybės ir sklandesnio virškinimo. Mitybos plane rasi keturias praktines rekomendacijas ir mitybos planą su gardžiais ir lengvai pagaminamais patiekalų receptais. Valgysi skaniai ir subalansuotai, ir suprasi kaip maistas veikia tavo organizmą!