Keptuvė – vienas iš dažniausiai naudojamų virtuvės įrankių, tačiau retai pagalvojame, kada laikas ją keisti. Dauguma žmonių naudoja tą pačią keptuvę metų metus, net kai jos danga jau pažeista, manydami, kad ji vis dar tinkama kepimui. Tačiau ar tikrai verta rizikuoti savo sveikata? Šiame straipsnyje licencijuota dietistė, portalo sveikataipalankus.lt įkūrėja Raminta Bogušienė paaiškins, kaip išsirinkti tinkamą keptuvę, kada ją keisti, kaip ją tinkamai naudotis ir kodėl brangi keptuvė nebūtinai yra geriausia investicija.
Svarbiausia – keiskite keptuvę laiku!
Nesvarbu, kokią keptuvę naudojate – jeigu jos danga yra pažeista, ji gali kelti pavojų sveikatai. Susidėvėjusioje keptuvėje gali atsirasti mikroįtrūkimų, per kuriuos į maistą patenka metalo ar dangos dalelės, o kai kurių dangų skilimo produktai gali būti toksiški.
Jeigu jūsų keptuvė subraižyta, danga atšokusi ar maistas jau prilimpa prie paviršiaus, tai ženklas, kad laikas ją keisti. Nors gali atrodyti, kad vis dar galite kepti ant tokio paviršiaus, ilgainiui tai gali turėti neigiamą poveikį jūsų sveikatai ar netgi pakeisti gaminamo maisto skonį.
Kokią keptuvės dangą pasirinkti?
Keptuvių dangų yra įvairių, tačiau svarbu rinktis ne tik pagal patogumą, bet ir saugumą.
- Tefloninės keptuvės – labai patogios, nes maistas neprilimpa, tačiau svarbu rinktis be PFOA (kenksmingo cheminio junginio). Pažeidus dangą, gali išsiskirti kenksmingos medžiagos, todėl tokias keptuves būtina keisti iškart. Būtina žinoti, jog tefloninės keptuvės visiškai netinka kepimui aukštoje temperatūroje.
- Keraminės keptuvės – tai natūralus, saugesnis pasirinkimas, be kenksmingų cheminių junginių, tačiau gali greičiau prarasti nepridegantį efektą. Šios keptuvės gerokai ilgiau išlaiko savo kokybę, jeigu naudojamos be aštrių įrankių.
- Ketaus keptuvės – tai ilgaamžės keptuvės, kurios netgi su laiku pagerėja. Šios keptuvės išsiskiria tuo, kad reikalauja specialios priežiūros – jas reikia alyvuoti, kad nerūdytų. Minusas tai, kad jos pakankamai sunkios ir kartais gali reaguoti su rūgščiais produktais.
- Nerūdijančio plieno keptuvės yra patvarios, tinka naudoti aukštoje temperatūroje. Būtina žinoti, kad kepant jose maistas gali lengviau prilipti jeigu nepritaikysite tinkamos kepimo technikos.
- Titaninės keptuvės yra labai atsparios naudojimui, tačiau dažnai yra brangesnės. Šios keptuvės neturi kenksmingų medžiagų ir tarnaus jums ilgai, jei tik bus naudojamos teisingai.
Ar verta pirkti labai brangią keptuvę?
Daug žmonių mano, kad kuo brangesnė keptuvė, tuo ji geresnė ir tarnaus gerokai ilgiau, tačiau realybė yra tokia, kad net brangi keptuvė su nepridegančia danga laikui bėgant susidėvi ir ją reikia keisti. Jei dažnai gaminate, gali būti, kad keptuvę turėsite atnaujinti kasmet ar net kas tris ar šešis mėnesius. Kita vertus, investicija į kokybišką ketaus ar nerūdijančio plieno keptuvę gali atsipirkti su kaupu, nes jos tarnauja, teisingai naudojant, ne vienerius metus. Taigi, apibendrinant, yra dvi strategijos – arba išsirinkti ilgaamžę keptuvę ir ją naudoti tinkamai prižiūrint, arba pigesnę, bet keisti dažnai.
Kaip tinkamai naudoti keptuvę, kad ji tarnautų ilgiau?
Norint išvengti keptuvės dangos pažeidimų ir pailginti tarnavimo laiką, svarbu laikytis šių taisyklių:
- Nenaudokite metalinių įrankių – jie gali subraižyti dangą, vietoj jų rinkitės silikoninius, medinius ar plastikinius įrankius.
- Neperkaitinkite keptuvės – per aukšta temperatūra gali pažeisti nepridegančią dangą ir sumažinti jos efektyvumą.
- Neplaukite karštos keptuvės šaltu vandeniu – tai gali sukelti terminį šoką ir sutrumpinti keptuvės dangos tarnavimo laiką.
- Nenaudokite abrazyvių kempinių ar cheminių valiklių – valykite keptuvę minkšta kempine su šiltu vandeniu ir švelniu plovikliu.
- Laikykite sausai – jei keptuvė metalinė, ją būtina gerai išdžiovinti, kad nesurūdytų.
Ar galima naudoti keptuvę su pažeista danga?
Jei keptuvės danga yra pažeista, rekomenduojama jos nebenaudoti. Tefloninės keptuvės su subraižyta ar atsilupusia danga gali išskirti toksines medžiagas, net jei matomi tik maži įtrūkimai, laikui bėgant jie tik didėja, o kartu su jais didėja ir rizika. Jeigu turite ketaus ar nerūdijančio plieno keptuvę, jos gali būti naudojamos net ir turint tam tikrų defektų, tačiau svarbu užtikrinti tinkamą priežiūrą.
Svarbiausia ne tik išsirinkti tinkamą keptuvę, bet ir suprasti, kada laikas ją pakeisti. Net brangiausia keptuvė nebus amžina, jei netinkamai ją naudosite. Tad rūpinkitės savo keptuvėmis, tačiau nepamirškite laiku jas keisti nes jos tiesiogiai veikia jūsų sveikatą ir gaminamo maisto kokybę.
Ar galima keptuvę plauti indaplovėje?
Tai priklauso nuo keptuvės tipo, nors dauguma gamintojų nurodo, kad jų keptuvės tinkamos indaplovei, realybė tokia, kad rankinis plovimas dažniausiai yra geriausias pasirinkimas, jei norite išlaikyti keptuvės kokybę ilgiau.
Tefloninės ir keraminės keptuvės – oficialiai kai kurios gali būti plaunamos indaplovėje, tačiau karštis, stiprūs plovikliai ir ilgas mirkymas gali pagreitinti dangos susidėvėjimą, todėl jei norite, kad keptuvė tarnautų ilgiau, geriau ją plauti rankomis.
Ketaus keptuvės griežtai negalima plauti indaplovėje! Vanduo ir plovikliai pašalina natūralų aliejaus sluoksnį, kuris apsaugo ketaus paviršių nuo rūdžių. Vietoje to geriau jas plaukite šiltu vandeniu, jei reikia – su druska ir šepetėliu, o po plovimo visada išdžiovinkite ir įtrinkite plonu aliejaus sluoksniu.
Nerūdijančio plieno keptuvės – dauguma jų gali būti plaunamos indaplovėje, tačiau gali atsirasti vandens dėmių ar net prarasti blizgesį todėl geriausia jas plauti rankomis su švelniu plovikliu.
Titaninės keptuvės dažniausiai yra atsparios indaplovei, tačiau gamintojai rekomenduoja rankinį plovimą, kad išliktų ilgaamžiškumas.
Taigi, apibendrinant galima drąsiai teigti, kad jeigu norite, kad keptuvė tarnautų ilgiau, geriau plaukite ją rankomis – taip sumažinsite dangos pažeidimo ir nusidėvėjimo riziką.
Kepimas keptuvėje neturėtų būti vienintelis būdas gaminti maistą
Nors keptuvė yra nepakeičiama virtuvėje, verta nepamiršti, kad kepimas turi būti derinamas su kitais gaminimo būdais. Per didelis kepto maisto vartojimas, ypač jei naudojama daug aliejaus ir kepant labai aukštoje kaitroje, gali neigiamai veikti Jūsų sveikatą, todėl derinkite kepimą su troškinimu – trumpai apkepkite produktus keptuvėje ir troškinkite pildami šlakelį vandens, taip išsaugosite skonį ir sumažinsite kepimo metu susidarančių kenksmingų junginių kiekį. Taip pat miksuojant aliejaus kiekį su vandeniu suvartojama mažiau riebalų.
Kaip dažnai naudojate keptuves maisto gaminime? Ar dažnai keičiate ir kokias renkatės jūs? Pasidalinkite komentaruose.