Tinklaraštis

Raminta Bogušienė

Raminta Bogušienė

R. Bogušienė: be cukraus su saldikliais – lygu sveika?

Ne cukrus didysis blogis, o jo perteklius. Dažniausiai cukrus būna pakeistas saldikliais. Daugeliui atrodo tai sveikesnė alternatyva, tačiau  apie jų nekenksmingumą nėra tikslių įrodymų.

  1. Saugios saldiklių vartojimo ribos yra nustatytos, tačiau niekas nežino kiek suvalgęs batonėlį, išgėręs limonado su saldikliais jų gauna.
  2. Kiek įdeda gamintojas saldiklių nematome, nors gamintojai irgi turi ribojimus kiek maksimaliai gali įdėti saldiklių į produktą.
  3. Suvartoti saldiklių per daug galima greičiau nei cukraus, nes daugeliui atrodo, kad tai sveikiau nei su cukrumi, o be to nėra žinomas suvartojamas saldiklių kiekis.
  4. Valgome maistą, saldų skonį gauname, o kalorijų, energijos ir maistinių medžiagų ne. Organizmui noras valgyti tik suaktyvėja, o tai skatina norą persivalgyti, taigi ir svorio augimą.
  5. Daugelis saldiklių yra uždrausti vaikų maitinime mokyklose, darželiuose (pvz. įskaitant ir net steviolio glikozidą E 960).
  6. Polioliai (maltitolis, eritrolis, ksilitolis ir t.t.) – cukraus alkoholiai, įvardinami kaip natūralūs saldikliai nėra visiškai absorbuojami žarnyne, jie gali trikdyti virškinimą, sukelti vidurių pūtimą ar viduriavimą.
  7. Saldiklių vartojimas gali turėti įtakos mikrobiotos disbalansui.
  8. Jei taikoma gydomoji mityba (pvz. cukrinio diabeto atveju) saldikliai gali būti integruojami į mitybą. Tuomet pirmenybę reiktų teikti natūralios kilmės saldikliams – stevijos ekstraktui, polioliams.
  9. Produktai su saldikliais ne retai turi daug sudedamųjų dalių, tame tarpe maisto priedų (konservantų, dažiklių ir t.t.), rafinuotų riebalų ar net margarino. Taip pat, gali būti perteklius druskos, daug sočiųjų riebalų, mažai skaidulinių medžiagų. Matykite visumą!
  10. Stevijos augalai, stevijos lašai/ ekstraktas – turbūt geriausias pasirinkimas jei visgi cukrų keičiame saldikliais. Visų kitų rekomenduojama vengti, arba vartoti produktus su jais labai saikingai.

Jūs esate savo mitybos specialistai, atsigręžkite į save ir įvertinkite koks maistas Jums sveikatai palankus!

 

Daugiau skaitykite:

 

„Cukrus ir jo pakaitalai: ar brangesnis yra sveikatai palankesnis?“

„Ar tikrai saldikliai geriau nei cukrus?“

„Ar tikrai be glitimo sveikiau?“

„R. Bogušienė: be laktozės lygu sveika? Pieno produktų netoleravimas, alergija.“

Laida „Klauskite daktaro“. Didžiausios maisto pramonės paslaptys: ar pikdami sveiką maistą iš tikrųjų sveikatai maitinamės?“

NAUJIENLAIŠKIS

Mano naujienos tau!

Užsiprenumeruok naujienlaiškį ir reguliariai gauk įdomias naujienas apie sveikatai palankią gyvenseną.
.
Scroll to Top