Ilgą laiką dėl savo žavios, kerinčios spalvos augintas tik kaip dekoratyvinis sodo augalas šiandien baklažanas be abejonės užsitikrinęs garbingą vietą ant mūsų stalo. Ir visai ne be reikalo – ši daržovė savyje talpina antioksidantus, vitaminus ir mineralus, padeda stiprinti imunitetą ir netgi puikiai tinka norint sumažinti kūno svorį. Apie baklažano naudą, maistines savybes ir įvairius panaudojimo būdus pasakoja portalo sveikatapalankus.lt įkūrėja, dietistė ir maisto technologė Raminta Bogušienė.
Ligų rizikos mažinimui, imuniteto stiprinimui
Flavonoidai, antocianinai randami baklažanuose yra būtini mūsų širdies ir kraujagyslių sistemai – jie mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Taip pat, šioje daržovėje itin daug Vitaminų B1 ir B6, A, C, K, B6, folio rūgšties ir mineralų – kalio, mangano, vario. Šie vitaminai ir mineralai itin svarbūs ir sportuojantiems, gerina medžiagų apykaitą, smegenų darbą. Baklažanuose gausu antioksidantų, kurie neutralizuoja laisvuosius radikalus, susidarančius sportuojant – taip apsaugomos raumenų ir kitos ląstelės nuo pažeidimų. Baklažanuose esanti chlorogeninė rūgštis turi antimikrobinių, antivirusinių ir priešvėžinių savybių, o polifenoliai apsaugo ląsteles nuo laisvų radikalų poveikio, navikinio audinio vystymosi ir plitimo, taip pat stimuliuoja detoksikuojančius fermentus ląstelės viduje ir skatina vėžinių ląstelių žūtį. Baklažano odoje esantis nasuninas gerina maisto medžiagų transportavimą į ląstelę, skatina šlakų pašalinimą, gerina smegenų kraujotaką ir atmintį. Nasuninas naudingas mums padedant organizmui įsisavinti geležį ir sujungti nuodingus metalus, tokius kaip gyvsidabris, arsenas ir švinas. Taip pat, įrodyta, kad nasuninas apsaugo mūsų DNR ir ląstelių membranas nuo pažeidimų, kuriuos sukelia oksidacinis stresas.
Vartodami daugiau nei tris porcijas produktų, turinčių antocianino, turime net 34 proc. mažesnę riziką sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, taip pat hipertenzija. Tyrimai rodo, kad baklažanai turi antihipertenzinį (kraujo spaudimą mažinantį) poveikį ir yra apskritai naudingi širdžiai dėl gebėjimo kovoti su uždegimais ir oksidaciniu stresu, nes medžiagos, esančios baklažanuose, gerina kraujotaką ir mažina apnašų kaupimąsi arterijose.
Sotumo jausmui ir svorio kontrolei
Dėl itin mažo kalorijų kiekio ir didelio skaidulų kiekio, baklažanai iš tiesų gali padėti sulieknėti, nes sukuria ilgą sotumo jausmą! 100 g baklažanų rasime net 2,5 g maistinių skaidulų ir tik 20 kalorijų, tad tai puikus pasirinkimas norintiems kontroliuoti savo kūno svorį!
Kaip išsirinkti tinkamą baklažaną?
Norint gauti visas jūsų organizmui naudingas medžiagas reikėtų vartoti tik geros kokybės baklažanus, ir žinoma tinkamai juos apdoroti. Atkreipkite dėmesį į baklažanų odą, ji turi būti lygi, žvilganti, tamsiai violetinio atspalvio. Rinkitės tamsiai violetinės spalvos baklažanus, nes juose daugiau antioksidantų, nelupinėkite odelės. Venkite suvytusių, pažeistų, spalvą pakeitusių baklažanų. Geriausia juos laikyti šaldytuve, o apdoroti nerūdijančio plieno peiliu.
Kaip tinkamai paruošti baklažanus?
Baklažanai mėgsta sugerti riebalus, todėl geriausia juos keptiorkaitėje, tiesiog supjaustant juostelėmis ar padalinti per pusę, apšlaksčius aliejumi, druska, pipirais, kepti priklausomai nuo storio (juostelės ar puselės) nuo 10 iki 40 min. Šią daržovę lengvai galima įtraukti tiek į pagrindinius patiekalus, tiek į salotas (tiesiog prieš tai apkepus orkaitėje), troškinius ar sriubas.
Lengviausias ir greičiausias būdas kaip paruošti gardų baklažano patiekalą yra jį apkepinus orkaitėje tiekti su mocarela (apsukus sūrio rutuliuką baklažano juostele), arba gardinti varške, mėgstamais prieskoniais ir dar apkepti orkaitėje. Taip pat, mėgstantiems mėsos patiekalus, galima rinktis maltos troškintos jautienos įdarą – prapjovus baklažaną pusiau, prieš jį įdarant dar šiek tiek apkepti. Taip paruošus įdarytus baklažanus tiekti su mėgstamomis salotomis.
Dažnas net nesusimąsto, tačiau baklažanas yra puikiai tinkamas lazanijai ruošti, ypač vegetariškai.
Mėgstantiems traškesnius patiekalus ir užkandžius – būtina išmėginti traškius baklažanus. Pagardintas prieskoniais baklažanų juosteles išmirkyti kiaušinio plakinyje, apvolioti kukurūzų dribsniuose ir kepti orkaitėje. Paprastas ir greitas, tačiau abejingų nepaliekantis patiekalas gali būti valgomas su sezoninėmis daržovėmis.
Baklažanus kaip garnyrą galima valgyti su riebesne žuvimi, kad geriau pasisavintų antioksidantai, sportuojantiems rekomenduojama valgyti prieš treniruotes arba po jų, kaip užkandį kartu su baltyminiais produktais. Tinkamai paruošta ši daržovė praturtins mūsų organizmą antioksidantais, mineralais, vitaminais ir skaidulomis, padės stiprinti imunitetą bei gerinti fizinę organizmo būklę.
Traškūs baklažanai su kukurūzų plutele
Puikus ir sveikas užkandis, tinkantis ir vakarienei!
Jums reikės:
- 1 vnt. baklažano;
- 2 vnt. ekologiškų kiaušinių;
- 200 g ekologiškų kukurūzų dribsnių;
- žiupsnelio druskos, juodųjų pipirų;
- šlakelį ypač tyro alyvuogių aliejaus.
Gaminimo eiga:
- Baklažaną supjaustome riekelėmis, apibarstome druska, pipirais ir paliekame 10 min, o paskui nupilame susikaupusį skystį.
- Išplakame kiaušinius, o kukurūzų dribsnius sutriname tarp rankų.
- Baklažaną išvoliojame kiaušiniuose, tada voliojame kukurūzų dribsniuose ir tada dedame ant kepimo popieriaus. Kepame 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25 min.
- Tiekiame su pomidoru, baziliku ar kitomis sezoninėmis daržovėmis. Skanaus!
Baklažanai vegetariškai
Tokiu pat principu galima gaminti ne tik vegetariškai, bet ir su mėsa, tik vietoje pupelių
dedama smulkinta vištiena ar kalakutiena.
Jums reikės:
- 4 vnt. baklažanų;
- 400 g pomidorų tyrės (arba pomidorų padažo);
- 400 g garuose konservuotų pupelių;
- 100 g kietojo sūrio;
- 1 vnt. didelio svogūno;
- 1 vnt. paprikos (arba 3 skirtingų spalvų po 1/3);
- 3 skilt. česnako;
- šlakelio ypač tyro alyvuogių aliejaus;
- žiupsnelio druskos, įvairių prieskoninių žolelių ir prieskonių;
- Šv. Petražolių| Pateikimui.
Gaminimo eiga
- Išskaptuojame baklažanus ir dedame į orkaitę 30 min. 180 laipsnių temperatūroje.
- Kol kepa baklažanai ruošiame įdarą. Puode su šiek tiek aliejaus pakepiname smulkiai supjaustytus svogūnus, česnaką ir po to paprikas. Vėliau įdedame išskaptuotą baklažano turinį, pomidorų tyrę, šiek tiek druskos, prieskonių ir viską troškiname apie 30 min.
- Troškinimo pabaigoje (likus 10 min.) įdedame konservuotas pupeles ir viską gerai išmaišome.
- Pakeptus baklažanus išimame iš orkaitės, apšlakstome alyvuogių aliejumi ir įdarome paruoštu troškintu įdaru.
- Sutarkuojame smulkiai sūrį, beriame ant baklažanų ir dedame į orkaitę dar 10-15 min., kol sūris išsilydys. Papuošiame smulkintomis petražolėmis.
Baklažanai su jautiena
Baklažanams reikės:
- 6 vnt. šviežių baklažanų;
- 5 vnt. rutuliukų mocarelos sūrio;
- 1 kg smulkintos jautienos;
- 1 vnt. didelio svogūno;
- apie 400 ml pomidorų tyrės ir pastos;
- 4 vnt. didelių skiltelių česnako;
- šiek tiek šviežių petražolių;
- žiupsnelio druskos, pipirų, cinamono, persilado prieskonių, česnako granulių;
- ypač tyro alyvuogių aliejaus.
Pateikimui reikės:
- Kepto pomidoro su šakele;
- kepto mėlynojo svogūno;
- šviežių petražolių.
Gaminimo eiga
- Baklažanus perpjauname išilgai per pusę, vidurį įpjauname su peiliu zigzagų principu ir apšlakstome aliejumi, apibarstome druska, pipirais.
- Baklažanus dedame į kepimo indą arba skardą, dėliojame, kad minkštoji dalis būtų apačioje. Kepame 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 min.
- Nulupame ir susmulkiname svogūnus bei česnakus, pakepiname įkaitintoje keptuvėje su aliejumi, o tada sudedame jautieną. Maišydami kepame, kartu dedame pomidorų tyrę ir viską patroškiname. Pabaigoje dedame smulkintas petražoles bei prieskonius.
- Ant iškeptų baklažanų dedame paruoštą mėsos masę, o ant viršaus pjaustytą mocarelos sūrį.
- Sudedame paruoštus baklažanus į orkaitę su folija ir kepame apie 10-20 min. Pabaigoje, likus 5 min. foliją nuimame.
- Tiekiame su sezoninėmis daržovėmis. Skanaus!
Vegetariška lazanija su daržovėmis
Lazanijai reikės:
- 10 vnt. lazanijos lakštų;
- 400 g pomidorų tyrės (ar pomidorų padažo);
- 1 vnt. paprikos (0,5 vnt geltonos, 0,5 vnt. raudonos);
- 1 vnt. morkos;
- 1 vnt. baklažano;
- 0,5 vnt. svogūno;
- 1/3 vnt. poro;
- šlakelio ypač tyro alyvuogių aliejaus;
- žiupsnelio druskos, juodųjų pipirų, raudonėlio; r. paprikos;
- šiek tiek vandens.
Padažui reikės:
- 450 ml avižų gėrimo;
- 50 g sviesto;
- 3 v.š. viso grūdo spelta miltų.
Kiti ingredientai:
- 100 g kietojo sūrio;
- šiek tiek šviežių petražolių.
Gaminimo eiga
- Smulkiai supjaustome svogūnus ir porus ir pakepiname įkaitintoje keptuvėje su šiek tiek aliejaus. Svogūnus ir porus perdedame į kitą puodą.
- Keptuvėje pakepiname šiaudeliais sutarkuotas morkas, kubeliais supjaustytas paprikas ir baklažanus, beriame prieskonius, druską ir dedame į puodą prie svogūnų bei porų.
- Pilame pomidorų tyrę ir troškiname apie 30 min. kol daržovės suminkštės.
- Išlydome sviestą, dedame miltus (turi gautis minkšto sviesto konsistencija). Tada pilame avižų gėrimo ir su šluotele maišome, kad nesusidarytų gumuliukai.
- Į skardą skirtą lazanijai ant apačios dedame lakštus, dedame paruoštas daržoves ir galiausiai barstome sutarkuotą sūrį. Tada dedame vėl lakštus, daržoves ir pilame padažą tik ant viršutinio sluoksnio ir tada barstome sūrį.
- Dedame apie 30-40 min į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę (priklauso nuo lazanijos storio), iškepus papuošiame šviežiomis petražolėmis ir tiekiame.
Baklažanų ir pupelių lazanija
Lazanijai reikės:
- 18 vnt. lazanijos lakštų;
- 500 g konservuotų virtų garuose pupelių;
- 400 g pomidorų tyrės (ar pomidorų padažo);
- 1 vnt. baklažano;
- 3 vnt. morkų;
- šlakelio ypač tyro alyvuogių aliejaus;
- žiupsnelio druskos, juodųjų pipirų, raudonėlio; r. paprikos; persilado prieskonių;
- šiek tiek vandens.
Padažui reikės:
- 350 ml avižų gėrimo;
- 50 g sviesto;
- 3 v.š. viso grūdo spelta miltų.
Kiti ingredientai:
- 100 g kietojo sūrio;
- šiek tiek šviežių petražolių.
Gaminimo eiga
- Įkaitintoje keptuvėje su šiek tiek aliejaus pakepiname kubeliais supjaustytą baklažaną, tada dedame nuplautas, nuskustas, sutarkuotas per burokinę tarką morkas, vėliau sudedame pupeles ir galiausiai pomidorų padažą bei prieskonius.
- Viską troškiname apie 30 min. kol daržovės suminkštės.
- Puode išlydome sviestą, dedame miltus (turi gautis minkšto sviesto konsistencija).
- Tada pilame avižų gėrimo ir su šluotele maišome, kad nesusidarytų gumuliukai.
- Į skardą skirtą lazanijai ant apačios dedame lakštus, dedame paruoštą daržovių padažą, tada dedame vėl lazanijos lakštus, ant jo daržovių padažą, tada trečias sluoksnis lazanijos lakštų, o ant jo pilame sviesto ir avižų gėrimo padažą, o galiausiai barstome tarkuotu sūriu (jei norisi sūrio daugiau tai galima jo dėti ant kiekvieno daržovių sluoksnio).
- Dedame apie 40-50 min į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę (priklauso nuo lazanijos storio), pradžioje kepame uždengus folija, o likus 15 min. iki gaminimo pabaigos ją nuimame, iškepus papuošiame šviežiomis petražolėmis.
Baklažanai su varškės įdaru
Suktinukams reikės:
- 400 g varškės;
- 1 vnt. didelio baklažano;
- 200 g konservuotų kukurūzų;
- 2 vnt. kiaušinių;
- žiupsnelio persilado prieskonių, druskos, ciberžolės, j.pipirų, rūkytos raudonosios paprikos;
- šlakelio ypač tyro alyvuogių aliejaus.
Padažui reikės:
- 500 g pomidorų padažo;
- 125 g (1 vnt.) didelio mocarelos rutuliuko;
- 60 g sviesto;
- 1/3 vnt. poro;
- šviežių kalendrų, petražolių ar kitų žalumynų| pateikimui.
Gaminimo eiga
- Baklažaną supjaustome griežinėlių juostelėmis ir prieskoniuojame druska bei apšlakstome alyvuogių aliejumi. Dedame į kepimo skardą, ant kepimo popieriaus ir į įkaitintą 180 laipsnių orkaitę kepimui apie 15 min.
- Gaminame padažą. Įkaitintoje keptuvėje su aliejumi pakepiname smulkiai supjaustytą porą, dedame pomidorų padažą, sviestą, prieskonius ir paverdame apie 10 min.
- Varškę, druską, pipirus, ciberžolę, persilado prieskonius, nuplautus ir išmuštus kiaušinius dedame kartu ir viską sumaišome.
- Į apkepinto baklažano vidų įsukame paruoštą varškės įdarą.
- Į kepimo formą dedame įdarytus baklažano suktinukus, pilame paruošto padažo, o ant viršaus užbarstome mocarelos sūrio, kukurūzų, ir (jei liko) šiek tiek varškės įdaro.
- Dedame į 160 laipsnių temperatūros orkaitę apie 40 min. kepimui. Prieš tiekiant papuošiame smulkintomis žolelėmis.